Laatste nieuws Loopsport

Weergoden zijn Zaanse Schansloop goed gezind

Het weer van de afgelopen dagen was niet om over naar huis te schrijven, tijdens de 10e editie van de Zaanse Schansloop was het droog, was er niet de wind van de afgelopen dagen en het zonnetje liet zich ook zien. Pas een paar minuten na binnenkomst van de laatste loper begon het te regenen.

2017 10 09 5km net onderweg5 km lopers net begonnen aan hun race (foto © Wily Maten)

Voor de start van zowel de 10 als de 5 km werd er ter nagedachtenis aan de donderdag 4 oktober overleden Bob Huisman (erelid, jarenlang in het bestuur van AV Zaanland, trainer, jurylid, vrijwilliger) 1 minuut stilte in acht genomen.

Na het startschot van de 10 km was het gelijk al duidelijk, Jeroen Kramer wilde meteen zaken doen. Na honderd meter, Jeroen en op meeeeeeeeters gevolgd door de rest. Gedurende de race bouwde hij zijn voorsprong uit tot 2:11 op zijn naaste belager Marijn Buitendorp. Ruben Romkes zat weer 44 seconden achter Marijn en liep zo naar plaats drie. De (bruto)eindtijden van de top 3 op een rijtje: 33:03 – 35: 14 – 35:58.
Bij de vrouwen was het Eline Langeveld die het nog net ietsje bonter maakte, zij bleef de nummer twee bij de vrouwen, Marijke Wever, maar liefst 2:40 voor. José Doorson complementeerde het podium door als derde vrouw op de 10 km de finishlijn te passeren. De (bruto)tijden van de top drie bij de vrouwen ziet er als volgt uit: Eline 38:50, Marijke 41:30 en José 42:24.

De winnende tijd bij zowel de mannen als de vrouwen is een verbetering van het parcoursrecord.

winnaar 5 km, Mike de Dood
Winnaar van de 5km, Mike de Dood (foto © Willy Maten)

De parcoursrecords op de 5 km kwamen niet in gevaar, bij de mannen kwam Mike de Dood 54 seconden te kort om het over te kunnen nemen van Alex Bouwmeester die vorig jaar uitkwam op 17:00. Het wedstrijdrecord, gelopen over een ander parcours, staat met 16:49 op naam van Richard Douma.
Jeske van der Pal was bij de vrouwen de sterkste. Zij had 21:24 nodig om de finish te bereiken. Ver uit de buurt van het parcoursrecord van 19:46, maar ruim voldoende voor de overwinning.
De nummers twee op de vijf kilometer waren Simon Richard (18:47) en Luna Huiberts (23:22), de nummers drie Bjorn Heijnen (19:26) en Cora Sistermans (24:28).

In totaal hebben er 666 deelnemers zich voor deze 10e editie van de Zaanse Schansloop ingeschreven, het derde record van de dag.

uitslag

foto’s Sjef Louwe

foto’s Willy Maten

We zien julle graag terug bij onze volgende loop, de eerste Vijfhoekparkloop van 2017 op zaterdag 21 oktober.