Laatste nieuws Jeugd

Verslag 3e pupillen competitie-dag bij AV Lycurgus

Afgelopen zaterdag 2 juli togen een grote groep Zaanland-atleten en hun ouders richting Krommenie voor de laatste wedstrijd van de competitie. Ze waren gewapend met zonnebrand en paraplu's, want het weer zou wisselvallig zijn.

Uiteindelijk hebben we geluk gehad en is er 1 klein buitje geweest.

De dag begon meteen goed, want de mini meisjes moesten als allereerste groep estafette lopen en ze wonnen direct, maar er waren meer groepen op dreef. De jongens B wonnen eindelijk eens van de meisjes B. Dat kwam waarschijnlijk, omdat Luna haar krachten spaarde, want zij liep 2 estafette's!

Ze liep niet alleen een 4x40 m, maar ook een 4x60 m als meisje A1 en die dames liepen nog de 2e tijd ook. Verder liepen ook de jongens A2 (Pim, Thor, Leon en Roy) een prima estafette. Ze waren weer een seconde sneller dan de vorige keer.

Ook individueel waren er goede resultaten, verschillende podiumplekken en nieuwe persoonlijke records. Zo gooide mini meisje Firy bijna 9 meter met een bal en Jip sprong 2.67 meter ver in de zandbak. Een nieuw persoonlijk record. Mini jongen Ruben deed het in zijn allereerste wedstrijd ook erg goed. Hij gooide de bal ruim 20 meter weg, wat hem uiteindelijk een mooie 5e plek in het eindklassement opleverde. Twee plekken daar boven en dus op het podium stond Jonathan. Ook Laurens haalde de top 10 met een 7e plek. Gijs tenslotte sprong bijna 2 meter ver en dat is ook erg knap.

Bij de C meisjes deed Kidist is opmerkelijks met de bal. Ze gooide hem precies 9.99 meter ver! Is dat niet knap? May en Janine waren met verspringen op dreef. May sprong 2.08m en Janine 2.04m.

De B pupillen waren allemaal wat zenuwachtiger dan normaal voor deze wedstrijd. De meeste hebben al wat wedstrijd-ervaring, maar nog nooit eerder hadden ze hoogspringen en kogelstoten gedaan op een wedstrijd en dat moesten ze nu allebei gaan doen.

Gelukkig haalden zowel bij de jongens als bij de meisjes iedereen de aanvangshoogte bij het hoogspringen, zodat iedereen punten verdienden voor het klassement. Nubia sprong het hoogst van de meisjes en haalde de 1 meter net niet.

Bij de jongens haalden Bodhian en Marijn die hoogte ook net niet. Stijn daarentegen haalde hem wel.

Ook kogelstoten is moeilijk, want je mag de kogel niet gooien. Hij moet goed in je nek zitten en van daaruit stoot je hem weg. Toch lukte het de dames en heren van de B om die kogel goed weg te krijgen. Zo stootte Teis 3,72 meter en Amber haalde zelfs op 3 cm na de 4 meter.

Ook de meisjes A1 hebben goed gepresteerd. Alle 4 de meisjes eindigde in de top 10. Hoe knap is dat. Floor werd zelfs 3e op het onderdeel kogelstoten. Zij stootte de kogel bijna 5.50 meter weg. Noia werd ook 3e, maar dan in het eindklassement en Puck had last van steken in haar zij, maar liep wel mooi onder de 4 min 20 op de 1000m. Het laatste meisje Suzanne had een enkel, die niet meewerkte, maar wist toch knap 6e te worden.

A1 jongen Tycho is nog niet zo lang lid van Zaanland, maar ook hij kwam ruim voorbij de 5 meter met zijn kogel.

Pien, ons enige A2 meisje, die wedstrijden doet, keek 2 x verbaasd om zich heen. Niet alleen won ze haar serie van de 60 meter sprint, maar ze won ook de afsluitende 1000 meter.

Leon moest genoegen nemen met een bronzen plak op die afstand, maar de concurrentie was daar ook wel erg groot. Ze gingen met z'n 21en tegelijk van start.

Bij de meerkamp deed Lucas nog goede zaken met het balwerpen. Voor hem was het zijn eerste wedstrijd en de bal haalde al bijna de 26 meter. Dat deden veel andere jongens hem niet na.

Het afsluitende onderdeel is de lange afstand. Voor de mini en c-pupillen is dat een 600 meter en ben je ouder dan loop je 1 kilometer. Hoe je het ook wendt of keert het is voor iedereen lang. Veel atleten moesten hier geruime tijd op wachten. Het siert de Zaanland atleten dat zij keurig hun tijd afwachtte om op het einde van de dag nog deze prestatie af te leggen. Voor de toeschouwers is tijdens de lange afstand de teamspirit te merken van de trainers. Op strategische punten staan zij allen opgesteld langs het traject. De atleetjes krijgen de kans niet om in te zakken, vrijwel elke 100 meter staat daar weer een trainer om de juiste woorden voor iedereen mee te geven, om iedere atleet naar zijn persoonlijke prestatie te begeleiden. 

Uiteraard zijn er veel meer podiumplekken en medailles behaald. Echter niet iedereen kan altijd genoemd worden.

Tot slot overlegden de ouders met elkaar wat goed is bij de organiserende vereniging. Waar de ene vereniging een super chronoloog had (AV Edam, nog steeds met stip op 1) heeft Lycurgus een mooi bord hangen met de clubrecords. We bekennen openlijk dat we hier wat fotootjes van genomen hebben. Iets op ons wensenlijstje voor komend jaar.

Kortom een mooie dag met mooie prestaties en prijzen.

Meer foto's zijn te vinden in het fotoalbum Pupillencompetitie van Merit Ruijs.