Ruud's column

Junks in het Vijfhoekpark

dobermannEen junkie-achtig figuur op een fiets, snel rijdend door het Vijfhoekpark, vergezeld van een rennende dobermann die de hardlopers schrikt aanjaagt. “ik mag hier fietsen!” Ja hoor, jij mag alles om herrie te voorkomen, maar houd die hond alsjeblieft aan de lijn en kijk even uit voor de deelnemers aan de Vijfhoekparkloop. Teveel gevraagd, een hoop geschreeuw voordat hij het park uitrijdt. Een mevrouw met twee hondjes aan de lijn, midden op het pad, de hardlopers komen er aan: “mevrouw, er komen hardlopers aan”. Meteen een hoop commentaar. Vier maal per jaar is er op een zaterdag de Vijfhoekparkloop, in iets meer dan een uur is het voorbij. Maar ja, als je je hond uitlaat heb je daar kennelijk niets mee te maken.

Tien jaar geleden, de lopers staan klaar  voor de start voor de Molenloop op het parcours bij Westzaan, een oudere man komt aan rijden op de fiets, begint meteen te schreeuwen dat we opzij moeten, hij moet erdoor. Kan niet even afstappen en er met de fiets omheen lopen. De verdraagzaamheid ten top.

Elk jaar, bij de wegafzettingen voor de Amsterdammarathon en de Dam tot Damloop met name in Amsterdam, veel geschreeuw, veel gedreig, er werd al eens een verkeersregelaar omver gereden. We hebben geen geduld meer, schijt aan een ander want  we moeten erdoor. In mijn jeugd (in de jaren zestig) had je regelmatig drumbands op straat die liepen te trommelen, dat zou nu niet meer kunnen, er zouden doden vallen.

We rijden met de koptelefoon op de fiets, desnoods midden op het fietspad, als scooteraar moet je drie keer hard toeteren om door te dringen tot die verstopte koppen. Zie er maar langs te komen.

wielrennerEn dan die wielrenners, met zijn drieen naast elkaar, in het gewone leven eerzame banen bezettend of keurig gepensioneerden, maar nu, in een groep, de asocialen van het fietspad. Opzij moet je, desnoods in het gras, opzouten. Oud maar nog niet versleten, de oudemannenfrustraties botvierend op argeloze medeweggebruikers. Gevloekt en gescholden wordt er, fijn is het vaak in Nederland in de openbare ruimte. We willen alles en we hebben overal recht op.

Loop ze, maar kijk uit en houd wat ruimte over voor de passanten, je weet maar nooit!

Ruud Righolt