Euforie

Een oproep van Ruud in zijn nieuwste column.

De euforie was immens na het EK in Zürich en de Nederlandse prestaties aldaar. En terecht. De blonde godin Schippers en de zwarte parel Hassan stalen de show, na Fanny Blankers-Koen hebben we nooit meer meegemaakt dat Nederlandse atletes op twee nummers zo buitengewoon presteerden.Meerkampster Nadine Broersen deed het uitstekend, de jonge Jip Vastenburg was verrassend en ook tienkamper Sintnicolaas was goed, hij had alleen de pech dat de andere tienkampers ook heel goed waren.

Dissonant was het marathonteam. Na afzeggingen en blessures bleef er een gemankeerd ploegje over. Koen Raaymakers, met een fantastische tijd achter zijn naam, liep slecht en vond dat ook zelf, de relatief onbekende Olfert Molenhuis was ook niet blikvangend maar bleef nog het kortst boven zijn beste tijd. Zaanlandatleet Ronald Schröer toonde andermaal aan dat hij, ook al had hij wat blessureproblemen, niet voor de marathon geboren is. Twee jaar geleden liep hij een uitstekende 10 kilometer in 28.32, een Europese subtoptijd, en vorig jaar liep hij ook een hele goede Dam tot Damloop.

Een interview voor de website Losse Veter vlak na de wedstrijd in Zürich maakte het het er ook niet beter op door een interviewster die totaal kritiekloos meeging in de ons zo bekende loperseuforie. Het was niet goed, het was geen toeristisch uitje en de kijkers verwachten strijd en alleen maar strijd tijdens een EK.

Ronald, ga alsjeblieft van die marathon af, zonde van al die trainingen daarvoor en ga naar tien kilometer en kortere wegwedstrijden! 28.32 is zoveel beter dan 2.16! En laat je niet meer in je runnerseuforie vlak na de finish interviewen door een kritiekloze dame. Daar heeft niemand wat aan.

Ruud Righolt

Ronald Schröer op EK atletiek 2014

Foto Foto: ANP/Olaf Kraak