De ontspanning

Een kleine ergernis in Ruud Righolt's column.

Ontspanning bij Daphne SchippersNoem de naam van de atletiekverslaggever van de NOS, Leon Haan, en het woord ontspanning schiet je te binnen. Of het nu om een hoogspringer gaat in zijn aanloop, de discusdraai van een werper of de laatste snelle 200 meter van een loopnummer, Haan begint over de ontspanning. Hij was vroeger zelf een verdienstelijk 800 meterloper, en, het moet gezegd worden, het zag er vaak heel ontspannen uit. Vandaar ook waarschijnlijk dat hij nooit de top haalde, zijn ontspannen lopen speelde hem parten.
Elke drie zinnen in zijn atletiekcommentaar komt het woord terug, zoals een Gilles de la tourette patiënt elke 30 seconden de meest vreselijke schuttingwoorden tevoorschijn brult, toeretteert Haan zijn geliefde woord.
Een wereldrecord in de marathon van Berlijn, 2.02.57, nog nooit gelopen, Dennis Kimetto zocht in de laatste kilometers volgens Haan de ontspanning. Daphe Schipper was keisnel in Zurich op de 200 meter in  22.03, Haan zag vooral de ontspanning. Een verspringer op weg naar een sprong verder dan 8 meter, Leon Haan geniet van de ontspanning in de aanloop.
Ik merk bij mezelf dat ik tijdens het kijken naar atletiek bij de NOS  Gilles de la tourette-achtige verschijnselen krijg, en dan de normale variant.
Haan, hou d'r eens mee op!

Ruud Righolt

(foto: Erik van Leeuwen op www.atletiekweek.nl)